
De week voor Pasen volgt de kerk de laatste gang van Jezus. Het is een confrontatie met de geestelijke en wereldlijke leiders, gevoed door eigengewin en gekonkel binnen de machtsstructuren van zijn tijd. Zijn manier van leiding geven roept een tegenmacht op die hem tenslotte zal veroordelen. De achtergrond van zijn verhaal vormt de basis voor drie films die we op de zondag van Palmpasen, 13 april 2025, aanbieden. En we stellen ons de vraag; wat is hoopvol leiderschap? Daarbij hebben we gekozen voor drie films van vrouwen die ieder op hun eigen wijze hun land hebben geïnspireerd en geleid of een beweging in gang hebben gezet. Niet zelden werd daarvoor een groot offer gebracht. Wat kunnen we van hen leren? We hebben de volgende films uitgekozen:
14.30 – 16.00 uur: Merkel (2024, regisseur Eva Weber)
Angela Merkel heeft Duitsland 16 jaar lang als bondskanselier geleid. Afkomstig uit de voormalige DDR studeerde ze natuurkunde en vond haar plek weg, na de val van de Muur binnen de CDU, een mannenbolwerk waar ze op eigen wijze haar weg naar de top wist te vinden. Ze stond voor grote uitdagingen, waarbij de vluchtelingencrisis in 2015 de grootste was. “Wir schaffen das!” werden de gevleugelde woorden van haar. Maar hoe redde ze zichzelf eigenlijk? In de documentaire, gemaakt door Eva Weber, komen naast Merkel zelf tal van mensen, waaronder Hillary Clinton en Tony Blair aan het woord. Zij geven daarmee een inkijkje in het leven van Merkel als politiek leider van Duitsland.
16.30 – 18.00 uur: He named me Malala (2015, regisseur Davis Guggenheim)
Een documentaire over de 18-jarige winnares van de Nobelprijs voor de Vrede Malala Yousafzai. Ze werd onderweg naar huis aangevallen door de Taliban omdat ze opkwam voor gelijk onderwijs voor jongens en meisjes in Pakistan. Ze raakte zwaar gewond tijdens haar botsing met de Taliban, maar herstelde wonderbaarlijk en ontvangt nu internationale steun in haar strijd voor gelijkheid.
19.30 – 21.45 uur: The Lady (2011, regisseur Luc Besson)
The lady vertelt het verhaal van de Burmese activiste Aung San Suu Kyi en haar man Michael Aris, een liefdesverhaal over opoffering, toewijding en keuzes in de strijd voor democratie.
Aung San Suu Kyi beslist om Engeland achter zich te laten en naar Myanmar terug te keren om voor haar zieke moeder te zorgen. Ze besluit te blijven en ze ontwikkelt zich tot oppositieleidster van de regering. Uiteindelijk komt ze voor de hartverscheurende keuze te staan: kiezen voor haar land of voor haar familie.
Kosten en maaltijd
Toegang voor de films kan aan de zaal worden verkregen voor € 12,00 per persoon voor alle drie de films gezamenlijk. Er hoeft niet te worden gereserveerd, zowel cash- als pinbetalingen zijn mogelijk. Van 18.00 – 19.30 uur wordt een maaltijd aangeboden: een goed gevulde groentesoep met broodjes en fruit. Hiervoor is reservering noodzakelijk, die u hieronder kunt maken, de kosten zijn € 5,00 per persoon. Ook hier geldt: zowel cash- als pinbetalingen zijn mogelijk. Reserveren kan tot en met vrijdag 11 april 2025.