Klimaatverandering, wat kan ik doen?
Gearchiveerd item
Klimaatverandering, wat kan ik doen?
Datum: 4 februari 2025
Tijd: 19:30 - 21:30
Waar: Agnus Dei-kerk, Koningin Julianalaan 12, 5582 JV Waalre

Er werden verontrustende beelden getoond. Van grote branden, overstromingen, dieren in nood. De video werd in 2021 getoond tijdens de VN- Klimaatconferentie in Glasgow. Dinsdagavond opende het filmpje in Waalre de bijeenkomst ‘Klimaatverandering, wat kan ik doen?’

Een kleine veertig geïnteresseerden waren naar de Agnus Dei-kerk gekomen om, zoals gespreksleider dominee Ferdinand Borger het verwoordde, op zoek te gaan naar hoop. De avond was georganiseerd door KemperPodium, de zes samenwerkende protestantse kerken in de Brabantse Kempen. Die hoop – en andere verwachtingen en inzichten – werd gebracht door vier sprekers. Deze benaderden de klimaatproblematiek vanuit hun eigen expertise en gingen in een workshop met de aanwezigen verder op de materie in. Zo kon je leren actievoeren, tips uitwisselen, bespreken hoe je als leek mee kunt doen aan het verzamelen van data voor wetenschappelijk onderzoek of in gesprek over het bevorderen van duurzame landbouw, hier en wereldwijd.

Rozemarijn van ‘t Einde voert burgerlijk ongehoorzaam actie voor het klimaat, maar de theoloog doet dit vooral vanuit haar liefde voor de mens. Ze deed een keer mee met een actie van Extinction Rebellion en dat beviel wel: “Je kan natuurlijk ook gewoon geld geven aan een milieuclub, maar je kunt het beest pas in de bek kijken wanneer je ook wat dóet. Systemen veranderen alleen wanneer je in opstand komt. Ze hoeven ons niet lief te vinden; we willen een signaal geven.” Ze bracht ‘ongemak’ in plaats van ‘hoop’: “Want er staat wat op het spel.”
Klimaatwetenschapper Adish Khezri mobiliseert data en technologieën om milieubedreigingen als klimaatverandering via burgerwetenschap (citizen science) aan te pakken. “De nationale vogeltelling is wetenschappelijk onderzoek, maar creëert ook bewustwording.” Toen Khezri in 2006 naar Nederland verhuisde zag ze geen airco’s. Nu wel. En: duurzaamheid is meer dan vloerverwarming. De voorzitter van Foundations for Farming, René Braakman, gelooft in het herstel van biodiversiteit en klimaatbestendige bodems: “We hebben de boel verknoeit. Het goede nieuws? We kunnen dat terugdraaien.” Met weinig kun je al veel en wanneer we dat allemaal doen, gebeurt er wat. Zoals in Oeganda.

Waalrenaar Pieter van Deursen is betrokken bij veel duurzame initiatieven in en voor Waalre en weet: “Mensen voelen wel dat er iets moet gebeuren, maar in de waan van de dag komt het er vaak niet van. Op veel vlakken kunnen wij als gemeente béter: nu is het echt tijd voor actie.”

‘En hoe vertaal ik dit alles nu naar mijn tuintje?’, vroeg bezoekster Nettie Wester zich af. Die vraag bleef vooralsnog onbeantwoord: de tijd was om. Maar er komt een vervolg.

Karin van Berkel, Eindhovens Dagblad

Klimaatverandering, wat kan ik doen?