
Op dinsdagavond 2 april was er in de Ontmoetingskerk in Valkenswaard een goedbezochte avond over het klimaat. Een onderwerp waarover veel mensen zich zorgen maken, maar dat ook irritaties en spanningen oproept. De avond begon met inleidende gesprekken van Ferdinand Borger met de drie gastsprekers.
Eerst sprak Ferdinand met klimaatexpert Bart van den Hurk. Hij is hoogleraar aan de VU en leidinggevende binnen het IPCC (zie link). Hij maakt zich zorgen over het klimaat, omdat de ontwikkelingen iedere keer weer sneller gaan dan was voorspeld. Dat het klimaat verandert is zeker; het is de kunst om je als mensheid daaraan aan te passen. En dan moeten we harder bewegen dan we nu doen. Elektrische auto’s zijn beslist niet de oplossing voor de toekomst, met steeds meer mensen die steeds meer spullen gebruiken! Ze leiden niet tot minder gebruik van grondstoffen, maar zijn onderdeel van het business model van de automobielindustrie. Oplossingen moeten we niet zoeken in de techniek, maar in de manier waarop we omgaan met de aarde en de materialen die we daaruit delven.
De tweede gast was bisschop Gerard de Korte van het bisdom Den Bosch. Hij verwees in zijn gesprek met Ferdinand naar Laudato Si van Paus Franciscus. Het document uit 2015 behandelt de milieu- en klimaatproblemen en de gevolgen voor de allerarmsten, kwetsbare dieren en de natuur. De encycliek gaat over oplossingen en roept ons op tot een ecologische bekering. Daardoor zullen we zien dat alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is, dat we samen in één huis leven. Gerard de Korte verwees ook naar een gebed geschreven door de heilige Franciscus van Assisi, het Zonnelied. Het boekje is te leen in de AD-bibliotheek (zie het stukje over nieuwe aanwinsten verderop in deze nieuwsbrief).
De derde gast was Bjeno Vlot, zanger en activist bij Christian Climate Action (CCA). CCA sluit regelmatig aan bij acties van XR (Extinction Rebellion). Hij is aannemer, huisvader en actief binnen XR / CCA. Hij benadrukt dat er een breed spectrum is van manieren waarop je iets kunt doen als je je zorgen maakt. Er zijn disruptieve stemmen: je kunt meewerken aan het blokkeren van een snelweg (iets wat niet verboden is: het demonstratierecht staat in de grondwet en is een zwaarwegend recht). En er zijn zachte stemmen: je kunt schijven waarom je je zorgen maakt of daarover vertellen. Je weet zelf of je het goed doet; als je maar in verbinding staat met de wereld en niet de werkelijkheid ontkent.
Enkele aanwezigen waren actief binnen de organisatie “Grootouders voor het klimaat” en vertelden daarover. Meer over deze organisatie is te lezen achter deze link.
Cees van der Marel